Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Cesar módszer lényege 1.

2009.06.15

A természetben a túlélés feltétele egy erős, kiegyensúlyozott és rendezett falka, ahol minden tag tudja, hol a helye és feltétel nélkül követi a falkavezér(ek) szabályait (a falka egy családhoz hasonló hierarchikus rendszer, amelyben általában a domináns egyedek, a szülők vezetik, tanítják, segítik utódaikat).
A falkakoncepció minden kutya DNS-ébe van kódolva.
Ez a vadon élő állatok egyik legerősebb ösztöne.
Ezért fontos nekünk megtanulni, hogyan váljunk kutyusunk nyugodt és határozott vezetőjévé (az ember szerepét elsősorban a gondoskodó ugyanakkor következetes anyaállat testesíti meg, akivel minden kutya találkozik születése, kölyökkori élete során). Cesar Millan módszerének is a kulcsa a "falka ereje".
Az, hogy vállalnunk kell az irányító szerepet kutyáinkkal szemben, nem azt jelenti,  hogy könyörtelen zsarnokokká kell válnunk.  Ugyanígy, azzal sem lealacsonyítani akarjuk őket, amikor azt mondjuk, nyugodt-megadó energiát várunk tőlük. Kutyáink minden egyes sejtje sokkal inkább vágyik az egyértelműen meghatározott szociális struktúrára, melynek élén egy megbízható és tisztelhető, igazságos és következetes falkavezér áll, mint hogy "egyenlő szavazati jogot" akarjanak kapni egy emberi háztartás működtetésében.
Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy bármilyen módon is jobbak lennénk az állatoknál.  Egész egyszerűen mások vagyunk.
Az egyik leginkább érthető indok, amiért irányítást kell gyakorolnunk társállataink felett az, hogy mi maguk vontuk be őket a világunkba, nem pedig fordítva. Egy olyan világba, amely telis-tele van ismeretlen veszélyforrásokkal (betonutak, mozgó járművek, elektromos vezetékek, társasházak, lakótelepek). Itt semmi sem természetes számukra, viszont az irányításunk segítségével képesek megtanulni, hogyan mozogjanak biztonságosan ebben a környezetben. Képesek hozzászokni, és boldogan élni benne, annak ellenére, hogy ez sosem lesz olyan élet, amilyet a természet szánt nekik. Minél jobban megértjük kutyáink gondolkodását, annál inkább megtanulhatjuk, hogyan elégíthetjük ki az igényeiket.
Az a kutya, amelyik nem bízik "emberében", mint falkavezérben kiegyensúlyozatlanná válik, és olyan szokásokat vesz fel, amely a társasági életben nem fogadható el.
A falkavezér nem mutatja, ha ideges. Nem pánikol. Nem mutatja ki az érzelmeit. Nem számít, milyen állatról beszélünk. Azok, amelyek csapatban élnek követnek egy vezetőt. Az emberek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy úgy bánnak a kutyával, mintha emberi teremtmény lenne. A kölyköknek születés után meg kell találniuk a helyüket a "falkán belül". Nem kapnak nevet mint mi, hiszen a személyiség csak az emberi világban létezik.
Az állatoknál kétféle pozíció van: vezető és követők. A kutyák élete nem komplikált. Mi tesszük azzá azzal, hogy félreértjük, nem ismerjük az állatfaj igényeit.
Kutyabeszéd: A kutyák  mindenek előtt az energia és a testbeszéd nyelvén kommunikálnak. A falkavezér mindig nyugodt, magabiztos energiákkal viseltetik, és ezt közvetíti testtartása is. Ez tartja össze a falkát, ez teszi kiegyensúlyozottá a követőket. A falkavezérség nem nem kérdése. Nőstény vagy hím egyaránt lehet a vezető. Ő határoz meg mindent. Vita nincs. Két külön világ: Amikor a kiskutyát hazavisszük, életükben először találkoznak "érzelmekkel". Túláradó izgatottságunkat egy hatalmas "energiabombaként" érzékelik. És ezért nem figyelnek ránk. Az anyjuk ilyet nem csinált... Hova lett a nyugodt-magabiztos falkavezér? A másik eset, mikor kisgyerekként tekintünk a kutyára. Ha meglátunk egy ideges vagy félénk kutyát, úgy viselkedünk, mintha egy emberi lénnyel állnánk szemben... nyugtatgatjuk, bíztatjuk stb. Az állatok világában ez a labilis lelkivilág kialakulását táplálja. A falka tagjai sosem tennének ilyet. Az ember kielégíti saját érzelemvilágának szükségleteit és eszébe sem jut, hogy mi fontos a kutyának. Egy 100%-os vezető hiányában még egy engedelmes, alázatos kutya is keresni fogja a lehetőséget, hogy átvegye a megüresedett helyet. Nem fog tudomást venni a gazdáról. Ezért olyan fontos, hogy magunkra öltsük, és soha le ne vegyük a falkavezér szerepét. Ez a kezdete a kutyanevelésnek. Az egyik legfontosabb tény, amit nem szabad elfelejteni, hogy a kutya egy állat. Ha nem eszerint viselkedünk velük, nem tudnak berendezkedni egy kiegyensúlyozott életre. Tehát a nyugodt-magabiztos falkavezér biztosítása egy hosszútávú pozitív, örömteli kapcsolatot fog eredményezni.
Energiák: Mint korábban írtam, a kutyák nem beszélnek egymással, energiákkal kommunikálnak. Az ugatás az egyik, de nem az egyetlen "társalgási" forma. Gondoljunk csak a kölykökre. Születés után először az orr kezd el érzékelni, majd a szemek és a fülek. Az orr a legerősebb kapocs kutya és környezete között. Az ember gyakran csak a szóbeli kommunikációra támaszkodik, mikor a kutyussal foglalkozik: "Gyere ide! Kormi, gyere már ide, ne edd meg már megint a virágaimat!" A falkavezér sohasem egyezkedik, vagy hízeleg annak érdekében, hogy elérje célját. Nem csoda hát, ha a kutya semmibe veszi a gazdát, ha az így viselkedik. Amikor először találkozol a kutyával, azt az energiát áraszd magadból, amit a falkavezér tenne. Viselkedj nyugodtan, ugyanakkor határozottan. Ez meg fogja értetni vele, hogy ki is vagy te az ő számára. A gügyögés, mosolygás, turbékolás nem mond semmit a kutyának. A belőlünk áradó nyugodt-magabiztos energiára a kutya nyugodt-megadó magatartással fog reagálni. Ha elértük ezt az állapotot, akkor már nyugodtan szeretgethetjük a kutyust.